marți, 7 martie 2023

Patriarhatul contraatacă

Trăim într-o lume sexistă, în care discriminarea femeilor este o realitate tristă, societățile sunt dominate de susținătorii patriarhatului endemic, care ignoră, minimalizează și cultivă sistematic inegalitatea de gen. 
Chiar dacă sărbătorim în fiecare an „Ziua Femeilor” sau „Ziua mamei”, pe 8 martie inclusiv misoginii și anti-feminiștii par să aibă un moment de sensibilitate, realitatea sumbră este aceea că situația femeilor la nivel global este cumplită. Așa cum spunea recent António Guterres, Secretarul general al ONU, dacă lucrurile continuă așa, nu vom avea egalitate de gen pe Pământ mai devreme de 300 de ani (de fapt 286 ca să fim optimiști)! 
Declarația lui Guterres a trecut relativ neobservată, deși fostul premier al Portugaliei, care a vorbit la deschiderea reuniunii Comisiei privind Condiția Femeilor, organism al ONU dedicat promovării egalității de gen și a drepturilor femeilor, a făcut afirmații extrem de dure, arătând că drepturile femeilor sunt amenințate și încălcate zilnic, în întreaga lume.
Declarațiile lui Guterres nu sunt politice, ele se bazează pe date și fapte, informațiile publicate de Națiunile Unite arată catastrofa inegalităților de gen (aici întreg documentul https://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2022/09/progress-on-the-sustainable-development-goals-the-gender-snapshot-2022).
Inegalitatea de gen este marea provocare a secolului 21, progresele făcute în ultimele decenii încep să dispară pentru că, pretutindeni patriarhatul contraatacă, după cum ne avertizează Guterres.
Datele sunt îngrijorătoare și cutremurătoare:
1,2 miliarde de femei trăiesc în țări unde dreptul de a avorta este restricționat; una din zece femei a fost abuzată sexual sau fizic; 380 de milioane de femei trăiesc în sărăcie extremă; doar 2 din 10 femei lucrează în industriile legate de știință, inginerie sau tehnologiile comunicării; 1 din 5 femei sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani, în Nigeria mai mult de 40% dintre tinerele fete sunt căsătorite înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, ceea ce duce la o mortalitate ridicată la naștere.
Deși în țările occidentale pare că situația femeilor s-a îmbunătățit, legile și prevederile care restrâng drepturile femeilor, absența legislației care prevede cote de gen sau care să interzică discriminarea, fac ca dezideratul egalității de gen să fie încă un ideal de nerealizat. În țări cum este Afganistanul, peste 62% dintre femei au suferit toate cele trei forme de violență bazată pe gen (GBV): abuz psihologic, fizic și sexual.
Deși femeile reprezintă mai mult de jumătate din cetățenii majorității țărilor lumii, egalitatea politică nu este o realitate niciunde. Datele ONU (situația din iulie 2022) arată că femeile reprezintă doar 26.4% din totalul parlamentarilor la nivel global, iar în unele state ele reprezintă sub 10%. Faptul că jumătate din cetățeni, deși au drept de vot, nu participă la luarea deciziilor este o nedreptate. Nu doar că bărbații fac războaie, dar și în procesele de pace femeile reprezintă doar 23% din delegațiile care discută condițiile păcii (datele din 2020).
Femeile sunt sub-reprezentate în toate procesele decizionale, doar în 27 de țări (adică 14%) au fost alese femei în funcția de șef de stat și/sau de guvern (aici intră și Veorica) (conform datelor din iulie 2022). În 2021 femeile ocupau doar 21,9% din funcțiile ministeriale la nivel global și doar în 47 de țări din cele 151 de țări care au furnizat date, a fost atins un nivel de reprezentare de peste 40%. Dacă lucrurile continuă așa, paritatea de gen nu va fi atinsă timp mai devreme de 140 de ani!
Nici în sfera deciziilor economice lucrurile nu stau mai bine, în 2020, femeile dețineau mai puțin de 1 din 3 posturi de conducere (respectiv 28,3%). Nici în cercetare nu e mai bine, femeile reprezintă doar 3% din câștigătorii premiilor Nobel în domeniile științifice și tehnice. În mediile online spunea Guterres asistăm la fenomene la fel de îngrijorătoare, dezinformarea misogină și stereotipurile de gen sunt cultivate pe platformele de socializare. Imagini și povești false, „trolling-ul” de gen și limitarea accesului femeilor la tehnologiile digitale, în unele zone doar 19% dintre femei au acces la internet.
Documentele ONU arată că dezideratul egalității de gen, dreptul la educație pentru femei și tinerele fete, o viață de calitate pentru toate femeile, paritate decizională și respectarea drepturilor fundamentale sunt la secole depărtare. 
Conflictele militare sunt cele care afectează femeile și tinerele fete în mod direct și puternic. Un exemplu este Ucraina, unde europenii au asistat la reluarea violurilor și a violențelor sexuale îndreptate împotriva femeilor ca instrumente de război. Din cele 14 milioane de refugiați din țara vecină, peste 7 milioane sunt femei. Astfel de atrocități se întâmplă pe tot globul. În Sudanul de Sud peste 65% dintre femei au fost victime ale violențelor sexuale sau fizice Fiecare dintre aceste statistici se referă direct la violența în curs în acele țări.
Guterres a identificat principalele motive ale acestei situații îngrijorătoare, mai multe secole de patriarhat și discriminare sistematică, perpetuarea unor stereotipuri și prejudecăți, absența unor cadre legislative și practici sociale adecvate au creat un decalaj uriaș, care continuă să afecteze bunăstarea femeilor la nivel global.
Așa că, cei care vorbesc despre egalitatea de gen și drepturile femeilor o dată pe an, ar trebui să conștientizeze că un buchet de flori nu rezolvă problemele unei lumi în care discriminarea și inegalitatea continuă. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire