duminică, 1 mai 2022

Despre mitul românilor primitori

Unul dintre miturile naționale, perpetuate din generație în generație, este acela al românului primitor de străini.
Statisticile europene cu privire la migrație arată că, în ianuarie 2021, numărul de cetățeni români care trăiau în EU era aproape de 3 milioane (în mod oficial). În continuare românii își părăsesc în număr mare țara, astfel că la sfârșitul anului 2020 ponderea imigranților naționali (considerați imigranți cu cetățenie într-un stat membru UE) a fost cea mai mare în România (noi reprezentăm 78,7% din totalul imigranților), fiind urmați de Bulgaria (64,3 %) și Slovacia (58,2 %).
Ce e mai interesant este faptul că, deși românii vor să fie primiți în străinătate, există un dezechilibru între numărul de români plecați și numărul de străini acceptați. Tot statisticile europene confirmă această situație străine. România este pe ultimul loc în Europa la numărul de cetățeni străini primiți, prin comparație cu Luxemburg unde există un număr mare de cetățeni fără naționalitate (non-nationals). În Luxemburg străinii reprezintă 47.1% din populație, dar sunt și alte țări europene care au peste 10 % din populația rezidentă compusă din străini (Austria, Estonia, Irlanda, Germania, Belgia sau Spania). În România proporția este de 0.8 %! Și la categoria naturalizare suntem departe de alte țări europene, Suedia fiind pe primul loc la raportul dintre numărul de cetățeni străini naturalizați.
De altfel România are și cel mai scăzut număr de cetățenii acordate la nivel european, zero cetățeni ai Uniunii Europene cerând cetățenie românească în 2020. Față de Italia, care a acordat 131.800 de cetățenii, țara noastră a dat 1800 de cetățenii. Și Ungaria are un număr mai mare de cetățenii acordate decât România - evident aici 
75 % din cetățenii UE care au dobândit cetățenia maghiară au fost tot români. 
Mitul românilor primitori este contestat și de informațiile publicate de Forumul economic mondial (World Economic Forum), care a realizat în 2013 un studiu amplu asupra turismului global. În mod surprinzător, România nu s-a numărat printre cele mai primitoare țări din lume și nici măcar din Europa. În Europa pe primele trei locuri sunt Elveția (însă doar locul 24 ca atitudine față de străini), Austria (locul 5) și Germania (pe locul 83), iar Austria și Italia sunt pe primul loc (la egalitate) cu cea mai primitoare atitudine față de vizitatori. Desigur, indicatorii sunt complecși, pentru că includ igienă (unde avem 5,4; infrastructură, cu 2,9; sau siguranță cu 4,9), categorii la care noi stăm foarte prost. 
Dar topul care ne interesează este cel arată cât de primitori suntem cu adevărat cu străinii. Topul e dominat de Islanda și Noua Zeelandă, care sunt pe locul 1 și 2 la modul cum se raportează la străini. Deși ne credem cei mai primitor din lume, în mod real suntem pe locul 122, după Lesotho și Malawi, dar și după Albania și Ungaria (cu 5,7 puncte din 7).
Chiar și indexul realizat anual de către InterNations (https://www.internations.org/expat-insider/2021/best-and-worst-places-for-expats-40108), care preia informații cu privire la modul cum se simt primiți expatriații în diverse țări ale lumii, plasează România pe locul 32, cei mai primitori fiind oamenii Taiwan, Mexic și Costa Rica.
Veniți străini, șoșocii vă așteaptă!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire