joi, 5 mai 2022

Statele Unite devin un parc de distracții iliberale

America a devenit un uriaș parc de distracții pentru adulții care se joacă de-a „războaiele culturale”. 
Neo-mcCarthyismul din statele republicane, îndreptat tot mai agresiv împotriva teoriilor de gen și împotriva „teoriilor rasiale critice” (critical race theory) a atins apogeul în Florida, unde Guvernatorul republican Ron DeSantis, aflat cel mai probabil în cursa pentru prezidențialele americane din 2024, se erijează într-un erou al conservatorismului.
Războiul dintre Disney și republicani s-a declanșat pe 28 martie când guvernatorul republican al Floridei a semnat o lege numită „Nu spune gay” (Don’t Say Gay), prin care se interzice profesorilor să abordeze probleme legate de orientarea sexuală și de identitatea de gen în cazul copiilor sub 10 ani. 

Când Bob Chapek, președintele Disney, a declarat că se opune acestei legi, anunțând o donație de 5 milioane de dolari pentru asociațiile de luptă pentru drepturile LGBTQ+, DeSantis a revocat dreptul de auto-guvernare și autonomia companiei. De fapt Disney World funcționa în Florida ca un fel de Vatican al capitalismului. Cu aproximativ 80.000 de angajați permanenți era de 1.000 de ori mai mare decât patria Papei, care numără în mod oficial 825 de cetățeni. Parcul de distracții avea un statut special încă din 1967, când a primit statul de district (special improvement district). Disney reprezenta o sursă uriașă de profit, parcurile Disney aducând, înainte de pandemie, 69,6 miliarde de dolari, adică 37% din veniturile totale ale „șoricelului”, iar cele 17 milioane de vizitatori anual generau în Florida alte 400.000 de locuri de muncă. 

Conflictul dintre republicani și Disney are o miză mult mai mare, legea lui DeSantis fiind poreclită chiar de către acesta drept „Stop Woke Act”. Legea, numită HB 7, interzice orice informații care i-ar putea face pe elevi „să se simtă responsabili” pentru greșelile istorice produse de rasism, sexism sau orice alte origini etnice. Astfel masacrarea amerindienilor, exploatarea populațiilor de culoare sau excluziunea femeilor devin subiecte „interzise”, ca și când ele nu ar fi existat, care și când nu există nicio responsabilitate istorică. 

Sub pretextul denunțării teoriile rasiale critice, care expune consecințele nefaste ale rasismului din istorie, războiul republicanilor cu woke-ismul a atins o fază paroxistică. Departamentul Educației din acest stat american a respins chiar o serie de manuale de matematică în care apăreau referințe la identitatea de gen, astfel, cu scopul de a proteja copiii de pericolele ideologiei transgender și de amenințările criticii rasiale, sunt cenzurate cărți școlare. Acuzând realizatorii unor manuale că încearcă să îndoctrineze copiii cu teorii sexuale, republicanii cultivă un discurs conspiraționist. 
De fapt asistăm la o reîntoarcere la tehnicile din anii 40-50, când „spaima roșie” a produs abuzuri, liste negre și arestări nejustificate. Iar acum că majoritatea judecătorilor Curții Supreme, dominată de conservatori, se pregătește să anuleze drepturile femeilor de a avorta (prin respingerea precedentului Roe vs. Wade), Statele Unite se transformă într-un parc de distracții pentru iliberalism.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire