luni, 4 aprilie 2022

Secolul 21 va fi chinezesc sau nu va fi deloc

Peter Schweizer este un autor extrem de controversat, publicând o serie de cărți de investigație extrem de provocatoare. După ce în 1994 a scos o carte despre planul secret al administrației Reagan de a falimenta URSS (Victory: The Reagan Administration's Secret Strategy that Hastened the Collapse of the Soviet Union), a continuat în 2002 cu Reagan's War: The Epic Story of His Forty-Year Struggle and Final Triumph over Communism. Schweizer, care a fost colaborator al platformei conservatoare Breitbart News, fondată de Steve Bannon, a revenit în atenție în 2015, când a apărut Clinton Cash (Banii familiei Clinton) în care denunța afacerile necurate ale fostului președinte al SUA. În 2018 a publicat Secret Empires, unde au apărut primele acuzații la adresa fiului lui Biden, Hunter, care era plătit de către compania ucraineană Burisma. 
Multe dintre ideile sale au fost reluate de către propaganda lui Trump, așa cum este și sugestia din cel mai recent volum al lui Schweizer, în care susține o ipoteză și mai șocantă, aceea că Partidul Comunist Chinez (PCC) ar fi mituit sistematic în ultimele decenii elitele politice, economice și militare americane. Informațiile din Red-Handed: How American Elites Get Rich Helping China Win (2022) sunt șocante. Familiile Bush și Biden (dar și familia Trudeau în Canada) au beneficiat de sume fabuloase din partea statului chinez, doar familia Biden încasând zeci de milioane de dolari de la diverși oameni de afaceri chinezi. Pe lângă aceștia diverși parlamentari democrați și republicani, oameni de afaceri sau intelectuali de marcă din universitățile americane ar fi pe statele de plată ale Chinei. Senatorul Mitch McConnell, familia senatoarei Pelosi, dar și alți membri ai elitelor politice, tehnologice și financiare din SUA sunt plătite de regimul de la Pekin, care ar urmări un plan enunțat în 1956 chiar de către Mao cu numele „yang wei Zhong yong”, adică „străinii trebuie să slujească China”.
Așa cum arătau Carl Walter și Fraser Howie în Red Capitalism, economia chineză a fost finanțată de către marile bănci americane, ca Goldman Sachs sau Morgan Stanley, iar economia  americană este azi dependentă de China. În 2021 deficitul total al SUA a ajuns la un nivel incredibil, de peste 1,1 triliarde de dolari, din care deficitul cu China reprezenta 355,3 miliarde de dolari anual! Marile companii americane sunt astăzi cumpărate de către investitorii chinezi sau fac afaceri de miliarde cu China. În 2016, firma General Electric Appliances a fost achiziționată cu 5,4 miliarde de dolari de chinezii de la Qingdao Haier. Cel mai mare producător american de automobile, General Motors, a creat încă din 1998 o firmă împreună cu Shanghai Automotive Industry Corp, iar astăzi vinde 2,21 milioane de mașini în țara comunistă, mai multe decât în America. Și firma Tesla deținută de Elon Musk, profetul viitorului electric face afaceri enorme în China. În 2021 din totalul încasărilor Tesla 26% erau din China, dublându-se față de 2019 când reprezentau 12%. Și Bill Gates, dar și Mark Zuckerberg și alte companii din industria tehnologiilor avansate fac afaceri cu chinezii. Unele companii, precum Intel sau Cisco, sunt implicate chiar în proiecte care sunt asociate cu instituții ale armatei chineze. În 2017 Google a deschis un centru de cercetări pentru Inteligența Artificial la Pekin, despre care se spune că este controlat tot de către Armata Poporului. Azi Spotify și Snapchat sunt parțial în proprietatea chinezilor, chiar și lanțul de hoteluri Hilton are 25% din acționari chinezi. Aici un articol al lui Schweizer despre aceste legături economice în New York Post: https://nypost.com/2022/01/22/how-tech-elites-are-helping-china-achieve-global-supremacy-new-book/
Afirmațiile lui Schweizer au fost adeseori puse sub semnul întrebării, însă adevărul e că surse de încredere, cum este Bloomberg, confirmă că, începând cu 2013, peste 115 de universități americane au primit finanțări enorme din China. Pe primul loc este chiar Universitatea Harvard, care a beneficiat de 93,7 milioane de dolari, fiind urmată de University of Southern California, Universitatea din Pennsylvania și Stanford, totalul acestora încasări depășind un miliard de dolari! (https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-06/harvard-leads-u-s-colleges-that-received-1-billion-from-china). China a preluat controlul chiar și asupra unor instituții specifice culturii populare, în 2012 cel mai mare distribuitor de filme de SUA, AMC (American Multi-Cinema) a fost achiziționat de către Beijing Dalian Wanda Group, pentru 2,8 miliarde de dolari. Aceeași companie chineză deține Legendary Entertainment Group, producătorul unor filme precum Jurassic World sau The Dark Knight, pentru care a plătit 3,5 miliarde de dolari!
Devine evident că asistăm la Zhōngguó juéqǐ (Ascensiunea Chinei) sau ceea ce Joseph Stiglitz numea „secolul chinezesc”, care a început deja încă din 2014. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire