vineri, 6 mai 2022

Capitalismul „woke” sau despre exploatarea cu față umană

Cartea lui Carl Rhodes (Woke Capitalism: How Corporate Morality is Sabotaging Democracy, Bristol University Press, 2021) pune în discuție mecanismele noului tip de capitalism cameleonic al lumii contemporane. Rhodes, care e profesor la Universitatea Technologică din Sydney, susține că asistăm la o mutație în modul de manifestare a capitalismului, care s-ar fi produs începând cu 2020, când elitele financiare și economice s-au întâlnit la Davos, pentru Forumul Economic Mondial. Jubileul acestei organizații, care împlinea 50 de ani de activitate, a generat un „manifest” care susținea necesitatea asumării unui „nou tip de capitalism” (New Capitalism), un „capitalism sustenabil” bazat pe transferul dinspre capitalismul acționarilor (shareholder capitalism) spre un capitalism al partenerilor (stakeholder capitalism). Acest capitalism „responsabil”, care se preface că are grijă de ecologie și de problemele de mediu, care este responsabil moral și e implicat în progresul societății nu este doar fățarnic, dar este și periculos pentru democrație. Pe agenda Davos 2020 se aflau probleme legate de „justiția rasială și etnică” în afaceri, dezvoltarea unei „conștiințe ecologice”, pe crearea de locuri de muncă „incluzive cu minoritățile și persoanele cu dizabilități”. Vedem cum tot mai mulți manageri ai marilor companii multinaționale se transformă în activiști de mediu, sunt susținători ai drepturilor homosexualilor și promotori ai luptei împotriva discriminării. Azi capitalismul pretinde că salvează balenele și ajută femeile abuzate, că vindecă bolile omenirii și că găsește soluții la toate problemele sociale și de mediu.
Înțelegerea acestui fenomen este împiedicată și de către definiția de la polul opus, unde sunt reacționarii și conservatorii, care acuză politicile „woke” ale miliardarilor de stângism și chiar de socialism. Comentatori politici de teapa lui Tucker Carlson, care a decretat anul 2019 drept anul „miliardarilor woke”, lansând ideea falsă că elitele finaciare și economice globale ar promova socialismul, avansează ideea absurdă a existenței unor „miliardari socialiști”.
Pentru conservatori eticheta de „companie woke” este, la rândul său, doar un instrument de control ideologic. Politicienii de dreapta și-au făcut un instrument din atacarea „ideilor de stânga”. E exemplară atitudinea publicației Deseret News, aflată în proprietatea Bisericii mormone din Utah, care a acuzat Disney de „woke-ism”, sugerând că firma șoricelului miliardar ar promova o agendă progresistă, chiar socialistă (https://www.deseret.com/2021/5/17/22429462/how-mickey-mouse-entered-the-culture-wars-walt-disney-disneyland-snow-white-disney-world). Astfel pentru conservatori „capitalismul woke” este o formă de anti-capitalism pentru că ar fi un „socialism deghizat”. Convinși că „elitele de stânga” controlează azi resursele capitalismului mondial, ei de fapt exonerează capitalismul însuși de orice formă de vinovăție. Doar „vechiul capitalism” era bun, iar capitaliștii care promovează agenda LGBTQ sunt malefici, nu exploatarea și acumularea de averi nemuncite. 
În vreme ce conservatorii acuză corporatocrația liberală că este prea „woke”, nu există nicio dovadă că multimiliardarii și mega-bogătanii planetei s-au transformat peste noapte în adepți fervenți ai marxismului clasic. Nici Bill Gates nu a devenit promotor al Troțkismului și nici Elon Musk nu doarme noaptea cu Marx sub pernă.
Pentru Rhodes capitalismul „woke” trebuie definit ca o formă de feudalism contemporan, în care autoritatea morală și politică este transferată unor corporații ne-democratice, efectul final fiind chiar „de-democratizarea” democrației.
Ideea a fost avansată și de către alți comentatori, printre care Helen Lewis (https://www.theatlantic.com/international/archive/2020/07/cancel-culture-and-problem-woke-capitalism/614086/, 14 iulie 2020), care folosește formula: „legea de fier a capitalismului woke” (ca o parafrază teza lui Marx). De fapt capitalismul caută soluții superficiale, care să compenseze incapacitatea sa de a oferi răspunsuri la adevăratele sale probleme. Capitalismul „woke” nu schimbă nimic din structura exploatării, e doar un tip de moralitate superficială, un fel de atitudine de spoială.
Este capitalismul mai puțin rapace atunci când se preface că a devenit o formă de capitalism „sensibil”, care este atent la problemele comunității LGBTQ și care susține cruciadele ecologice ale școlăriței cu absențe, Greta Thunberg? De fapt adoptând un comportament „woke” capitalismul își justifică existența într-o lume în care inegalitățile produse chiar de către această formă de organizare socială și acest sistem economic sunt tot mai adânci. Așa cum arată Rhodes, capitalismul „woke” este o stratagemă defensivă care oferă o justificare morală a existenței capitaliștilor. Aceștia se poziționează ca salvatori ai unei societăți ale cărei probleme sunt create tot de către ei.
Jeff Bezos finanțează proiecte pentru salvarea planetei, dar își obligă angajații să urineze în sticle de plastic pentru a nu întrerupe fluxul de producție. Bill Gates tocmai a scos o nouă carte despre lupta cu pandemiile globale, deși foametea globală ucide mai mulți copii decât coronavirusul.
Argumentul lui Rhodes este acela că un capitalism „woke” este în mod fundamental nociv, pentru că permite intervenția marilor corporații globale în procesele democratice. Fiind „woke” capitaliștii pot să intervină politic și să prescrie ideologic direcția în care merge societatea umană. Capitalismul „woke” e anti-democratic nu pentru că nu ar trebui ca indivizii să fie conștienți de problemele sociale, ci pentru că în mod real capitalismul „woke” susține doar acele idei care nu amenință în niciun fel interesele sale financiare. Poate lupta ușor cu „masculinitatea toxică”, pentru că acest lucru nu afectează în niciun fel exploatarea. Capitalistul „woke” devine foarte ușor susținător al cauzelor #me too pentru că acestea nu schimbă structurile sale profunde bazate pe hegemonie economică. 
Devenind „woke” capitalismul își asigură supraviețuirea într-o societate a viitorului, distrăgând atenția dinspre problemele economice spre cele sociale sau culturale. Atâta timp cât economia de piață capitalistă nu este afectată, capitaliștii sunt gata oricând să susțină orice cauze, fie ele nobile sau ignobile. 
Spre deosebire de „capitalismul luminat” (enlightened capitalism), varianta filantropică a capitalismului inventată în secolul 20 sub presiunea apariției comunismului, în care exploatatori precum Rockefeller, care a creat în 1913 o fundație omonimă menită să-i ofere un bun renume și o imagine pozitivă, capitalismul „woke” adoptă în mod conștient false valori. Nu e o noutate, pentru că Benetton a folosit încă din 1990 imagini anti-rasiste în campania „Blanket”, iar din 1992 a preluat imagini și simboluri ale mișcării gay, cum era imaginea lui  David Kirby activistul bolnav de SIDA, pentru a se poziționa pe piață ca o companie „progresistă”. Desigur, după cum au arătat în 1998 ziariștii de la ziarul italian Corriere della Sera, acest lucru nu a împiedicat compania de produse textile să angajeze firme turcești în care lucrau și copii minori, exploatați timp de 12 ore pe zi în beneficiul Benetton. Apple a creat ceasuri speciale, numite „Pride Edition”, pentru parada gay, iar managementul companiei a adoptat un discurs ce promovează diversitatea și incluziunea sexuală. După ce Pixar a inclus primul personaj homosexual într-o animație (în Onward) și Disney și alte companii au început să includă personaje gay în desenele animate și în filme. Cu toate acestea companii ca Apple, Amazon sau Disney, care se implică în viața socială și participă la moralitatea publică, continuă să exploateze munca a milioane de oameni.

Poate compania Amazon să salveze adevăratul Amazon de dezastrul ecologic care duce la deforestarea accelerată? Va reuși Elon Musk, care se declară „socialist” să salveze civilizația umană de la dezastru în condițiile în care nu le permite muncitorilor din firmele sale să înființeze sindicate? Este Apple o firmă „verde” în condițiile în care folosește munca unor muncitori din China care lucrează și câte 12 ore pe zi?
În cele din urmă nu putem să nu vedem ipocrizia unui sistem industrial care a distrus mediul înconjurător și care acum se erijează în salvatorul climei, falsitatea acelor exploatatori care vorbesc despre justiție rasială, dar care nu plătesc taxe la stat, natura perfidă a marilor bogătani care susțin cauza minorităților sexuale, dar care exploatează munca a miliarde de oameni săraci, ipocrizie ce nu poate fi ascunsă în spatele unor formule magice. 
De fapt singura logică a acestui capitalism „woke” este vechea logică a capitalismului timpuriu, care este condus de o unică lege de oțel, profitul cu orice preț.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire