miercuri, 7 septembrie 2022

M-a crescut mama în oală...

O știre care a trecut relativ ignorată a fost anunțul făcut de o echipă de la Oregon Health & Science University, condusă de biologul Shoukrat Mitalipov, director al Centrului de Terapie celulară și genetică embrionară. În februarie 2022 Mitalipov, doctor al Centrului de Cercetare pentru Genetică Medicală al Academiei Rusă de Științe Medicale în 1994, acum profesor în Utah, a anunțat nașterea a trei pui de șoarece dezvoltați doar din ovule artificiale. Aceste ouă artificiale au fost realizate prin inserarea de material genetic prelevat din celulele pielii unui alt șoarece în ouăle altei ființe, unde materialul genetic original a fost îndepărtat. Mitalipov și echipa lui au creat o tehnică biochimică prin care au reușit fertilizarea acestor ouă artificiale cu artificială spermă de șoarece.
Tehnică există încă din 2016, când echipa cercetătorului japonez Mitinori Saitou a realizat la Universitatea din Kyoto primii embrioni de șoarece produși din celule extrase din coada animalelor. Încă din 2015 unul dintre colaboratorii lui Saitou, Kotaro Sasaki a realizat spermă umană artificială pe baza unor celule de sânge. Însă laboratorul condus de Mitalipov este în avangarda cercetărilor genetice. În 2013 aici au fost create pentru prima oare primele celule stem embrionare din embrioni umani clonați. Tot aici au fost realizate unele dintre primele experimente pe embrioni umani, folosind tehnologia CRISPR pentru 
corectarea mutațiilor genetice. În 2017 Mitalipov „a reparat” o mutație genetică care provoacă boli de inimă, zeci de embrioni umani fiind „editați”, după care, conform regulilor medicale din SUA, au fost distruși.
Suntem la numai câteva experimente distanță de crearea primilor embrioni umani sintetici, realizați din celule și fără contact sexual între părinți. De la primele experimente cu fertilizarea in-vitro realizate în 1978, când s-a născut Louise Brown, primul copil „produs” prin inseminare artificială, pe lume au venit milioane de copii produși în laborator. Deși nu există date precise, știm că în 2019 doar în Franța 3,7% dintre copii erau concepuți prin ART (tehnologie de reproducere asistată), 2,9% prin FIV (in-vitro) și 0,8% prin inseminare artificială. 
Astfel, estimările cele mai modeste arată că pe lume există peste 8 milioane de copii „născuți artificial”. Întrebarea nu este dacă gametogeneza (nașterea de ființe vii exclusiv pe cale artficială) va deveni o realitate, ci când vor apărea primii oameni fără părinți.
Mai multe în articolul publicat de MIT Technology Review aici: https://www.technologyreview.com/2022/08/23/1056921/lab-made-human-sex-cell
/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire