luni, 14 noiembrie 2022

Misepărerismul, sau despre teoria relativității și știința prostiei generalizate

Astăzi toți neștiutorii, membri sau nu ai generației care nu a mai cunoscut metoda lui „Peștaloțiu”, consideră că pot să își dea cu părerea despre orice, dar mai ales despre fenomenele care le depășesc înțelegerea și inteligența. Există azi o categorie de semeni ai noștri, printre care mulți ziariști, cărora li se pare că, dacă știu să citească informații „din online”, devin specialiști în orice domeniu.
Din păcate misepărerismul și misecuvenismul acestei generații, încurajate și de educația tip „Waldorf” în care copilul, oricât de tembel ar fi, trebuie să zică și el ce crede despre teoria relativității sau despre relația dintre ou și găină, devin nocive când sunt lăsate libere pe pajiștea comunicării publice. 
Un exemplu negativ sunt articolele astro-năucului mioritic care titrează în două contexte diferite atât că „Teoria lui Einstein nu mai e bună”, dar și că „Teoriile lui Newton sunt greșite”.
Din păcate trăim într-o lume tot mai relativizantă, dar acest relativism generalizat nu are legătură nici cu teoria lui Einstein, nici cu principiul lui Heisenberg, ci numai cu faptul că trăim într-o societate în care orice tembel care se scobește în nas, crede că a descoperit gaura neagră din covrigul aflat în coada unui câine de pripas.
Evident că teoria relativității generale, așa cum a fost ea enunțată de Einstein în 1916, descria gravitația într-un mod diferit de teoria lui Isaac Newton. E foarte probabil că teoria relativității nu explică toate fenomenele din universul cuantic, dar aceasta nu înseamnă nici că teoria lui Newton e „greșită”, nici că explicațiile lui Einstein nu ar mai fi „bune”, așa cum susține pseudo-specialistul autohton. Atunci când teoria lui Newton despre gravitație nu a funcționat în cazul orbitei lui Mercur în jurul Soarelui, ea a fost nuanțată de Einstein, dar nu a devenit „eronată”. Pur și simplu Einstein a înțeles că Soarele, datorită masivității sale, curbează țesătura spațiului și timpului.
De fapt, pentru că citește aiurea texte de pe diverse platforme digitale, cum ar fi Science Alert (https://www.sciencealert.com/scientists-tested-einsteins-relativity-on-a-cosmic-scale-and-found-something-odd), „nifilistul” nostru emite o serie de gogomănii mai mari decât gaura neagră aflată în centrul galaxiei din care facem cu toții parte, volens nolens. Învățați de mici că sunt „speciali”, o întreagă generație de găgăuțe atotștiutoare bântuie spațiul public. Mereu aflați în căutare de informații uluitoare și neobișnuite, acestor căutători ai senzaționalului cu orice preț, exploratorilor inteligenței pierdute, li se dilată foarte rapid creierele, la fel cum se dilată spațiul și timpul în teoria relativității speciale. Pentru că prostia apasă greu asupra țesăturii realității,
citind despre faptul că o echipă de cercetători a identificat o serie de indicii despre o posibilă nepotrivire între modelul lui Einstein și rezultatele acestor previziuni la scară cosmică, ornitoricul jurnalistic dă naștere unui pui viu aidoma găinii din Evenimentul Zilei și își anunță cititorii că teoria lui Einstein e „greșită”. Dacă citim cu atenție articolul celor doi profesori de cosmologie vedem că aceștia recunosc că datele lor au o relevanță statistică destul de scăzută, prin urmare modelul nu este anulat, ci doar testat.
Aceste teorii au fost repuse în discuție recent în urma obținerii unor fotografii extraordinare realizate de telescopul Event Horizon (EHT), care a surprins prima imagine a găurii negre aflate în centrul galaxiei noastre. Tot mai mulți cosmologi se întreabă dacă gravitația funcționează așa cum a prezis Einstein în condițiile în care gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee afectează timpul și spațiu. Aceste studii sunt doar prospective, ele anticipează că modelul lui Einstein ar putea fi alterat de masivitatea găurii negre, dar el nu a fost (încă) anulat. 
Dar, pentru că am înlocuit „știutorii” cu „ștultorii”, am ajuns într-un moment al istoriei umanității în care cunoașterea este înlocuită cu neștiința, iar gogomănia și prostia sunt ridicate la putere cu ajutorul mijloacelor de dezinformare în masă.
„Ștultorilornu mai sus de Cosmos”, ca să parafrazez un vechi dicton latinesc (Sutor, ne ultra crepidam).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire