Poveşti cu legionari
Sorin Lavric construieşte (în „Noica şi mişcarea legionară”, Editura Humanitas, 2007) un fel de „poveşti de adormit copiii”, dar cu legionari, într-un volum care putea fi la fel de bine subintitulat „Viaţa romanţată a tânărului Dinu Noica”.
Deşi Lavric spune că vrea o „discuţie liberă” despre legionarism, fără încărcătură afectivă şi fără verdictele comunismului, discută de mult prea multe ori în termeni etici, fără obiectivitate. Lavric nu vrea să explice, el vrea să justifice, să caute "scuze" pentru acţiuni şi opinii din trecut.
De mult prea multe ori "analiza obiectivă" se transformă într-o apologetică indirectă a legionarismului, prin constatări de genul: „...Zelea-Codreanu nu putea fi imitat, iar de subordonat nici atât. Privirea lui se îndrepta spre un orizont la care nu ajung decât nebunii şi vizionarii mistici. El nu voia conturi în bancă şi vilegiaturi în străinătate, ci imateriala mântuire a neamului românesc”, sunt laude făţişe ale Conducătorului Legiunii.
Sunt oricum prea multe pasaje în cartea despre Noica în care este descris direct Zelea-Codreanu şi legionarismul. Codreanu apare într-o aură mistică, prezentat ca având „darul nativ al unui lider autentic”, dotat cu un „magnetism fizic”, iar ideologia susţinută de el este descrisă ca un lucru bun, într-un context prost. Nu se poate să nu remarcăm asocierea indirectă cu Hitler - „dotat” şi el cu asemenea calităţi.
În plus Lavric ne cere, în mod repetat, să înţelegem fanatismul legionar. De ce? Pentru că, spune el, „a apărut un om ieşit din comun, care a declanşat o emoţie cu rezonanţă spirituală”. Din nou, lucru valabil pentru isteria declanşată de Fuhrer în Germania, dar cum aceasta nu presupune acceptarea sau înţelegerea nazismului, nu văd de ce ar trebui să fim mai "îngăduitori" cu Zelea-Codreanu, inventatorului politicii cu pistolul în mână în România, care este iconografiat ca un personaj eroic-mesianic, care nu are „posesiuni imobiliare” şi care, ne spune autorul în mod repetat, nici măcar nu mai purta pistol „decât rareori, iar odată cu mutarea în Bucureşti... pesemne n-a mai făcut-o deloc” (p. 98). Deşi, în pagina următoare autorul citează un martor obiectiv (Nichifor Crainic), care spune că Zelea umbla cu pistolul la brâu, Lavric continuă: „ni se pare greu de crezut că Iorga, Tătărăscu, Brătienii, Maniu sau Argetoianu ar fi acceptat ca un tânăr ţăran impertinent să se plimbe sub nasul lor cu arme de foc”. Sau, în alt loc, „...ajungem acum la una dintre trăsăturile definitorii ale stării de spirit a legionarilor: acestora le surâdea ideea sacrificiului”, unde cultul morţii, tipic pentru ideologiile extremei drepte este descris în termeni benigni. „Aluatul eroic” din care erau compuşi, pasă-mi-te, legionarii este prezentat cu ardoare aproape mistică, comuniunea malefică dintre autor şi contextul istoric fiind dăunătoare.
Când ajunge, în cele din urmă la Noica, abordărea lui Lavric dovedeşte o calitate majoră: aceea de a nu se întreabă „dacă” a avut Noica vreo legătură profundă cu Mişcarea legionară, ci de ce a fost posibil acest lucru.
De fapt, întrebarea este mai amplă: cum a fost posibil ca unii dintre cei mai importanţi lideri de opinie şi intelectuali din interbelic să fie atraşi de mistica propusă de ideologia al cărei reprezentant era Zelea-Codreanu. Lunga serie de oameni de cultură (iar pomelnicul începe cu Eliade şi Cioran şi se termină cu Ion Barbu şi P.P. Panaitescu), toţi „băieţii buni” din anii '30, care au fost orbiţi de fantasma puterii etnice şi au fost prostiţi de mistica fascistă, apar în fundalul unei cărţi care este, în mare parte, şi o recitire a atitudinii faţă de legionarism.
Sorin Lavric, care a terminat medicina în 1993 şi filosofia în 1996, chiar cu o teză despre Noica, a făcut ulterior un doctorat din Noica, a tradus din Heidegger, a îngrijit ediţii de filosofie şi-a pus în joc credibilitatea pentru a vorbi despre „gânditorul de la Păltiniş” în termenii cei mai „naturali” cu putinţă.Numai că însăşi structura cărţii pare culeasă din mistică: „Începutul”, „Convertirea”, „Tribulaţiile”, „Agonia” sunt principalele capitole ale unui volum apologetic prin excelenţă. Deşi la baza cărţii stau surse din cele mai diverse, de la discuţii cu familia lui Noica sau recursul la documente de epocă, dar şi anecdote ori referinţe la memorialistica apropiaţilor filosofului, până la analiza de text a articolelor lui Noica din perioada pro-legionară, mecanismul dez-implicării, aplicat de la bun început de către apologeţii Mişcării, se vede pretutindeni.
Principala distincţie aceea între legionarul contemplativ (Corneliu Zelea Codreanu, autentic şi bun, de înaltă ţinută morală), care se opune legionarului activ (Horia Sima, fals şi rău, vândut serviciilor de spionaj) va fi transpusă şi asupra obiectului analizei, Constantin Noica. Dihotomia pe care Lavric o stabileşte între episodul mistic şi efectele politice ale acestuia este prejudecata majoră a cărţii, de unde provin toate defectele demersului său. Faptul că „băieţii buni” aveau un ideal religios, pe care au încercat să îl pună în aplicare cu mijloace greşite nu face tragedia lor mai puţin dureroasă şi nici efectele acţiunii lor mai puţin reprobabilă. De aici apare o altă separaţie, distincţia dintre acţiune şi contemplaţie, adică între cei care făceau şi cei care vorbeau este, ca şi când una ar fi mai puţin gravă decât alta.
Lavric, ca traducător al lui Heidegger, ar fi trebuit să cunoască problematica din jurul cazului Heidegger, foarte similar aceluia al lui Noica. Amândoi filosofii au manifestat un servilism necuviincios faţă de ideologia dominantă în anii '40, recuperarea lor fiind una dintre cele mai dificil de pus în scenă. Cartea este o apologie a opţiunii ideologice a lui Noica, adeseori prezentat ca o victimă a contextului istoric. Dar deculpabilizarea (Noica însuşi autodenunţându-se imediat după război ca simpatizant legionar) nu ajută, nu face decât să accentueze problematica, la fel cum o face tăcerea filsofului despre epoca respectivă. „Aventura legionară” a lui Noica este scuzabilă prin chiar terminologia utilizată – ea a fost doar un accident, o eroare de tinereţe, un angajament pornit din fervoare mistică, dintr-un „act de credinţă”.
Scrisă în ritmul alert al unui roman despre tânărul Noica (poate că nici nu ar fi o idee atât de rea scrierea unei asemenea producţii siropoase, finanţată şi promovată, evident, tot de Humanitas), cartea rămâne o biografie în stilul lui Călinescu (Viaţa şi opera...), plină de multe consideraţii personale şi, prin aceasta, aproape romanescă. Lavric începe cu o prezentare a modului cum „vigoarea genetică a neamului Noiculeştilor” s-a manifestat cronologic şi social, reconstituie primii ani ai copilăriei micului Dinu („pesemne un mic răsfăţat”) şi ne introduce în problemele formării intelectuale a adolescentului Noica. Vedem întâlnirea dintre Dan Barbilian (Ion Barbu) şi Constantin Noica, participarea tânărului licean la publicarea revistei „Vlăstarul”, unde publicase anterior Eliade, polemica în care intră cu George Călinescu, prietenia (şi ulterior înrudirea) cu Mircea Vulcănescu, cu Mihai Polihroniade şi cu alţi câţiva intelectuali filo-legionari. Îl urmărim pe Noica la plecarea în Germania, la Institutul Român, unde conducerea era deţinută de un alt intelectual-legionar, Sextil Puşcariu, suntem martorii căsătoriei şi apoi divorţului său.Dar cel mai important, ne este prezentată evoluţia intelectuală a unui „Dinu Noica... perfect construit pentru smerenia şi răbdarea muncii intelectuale”, prin trei etape majore. Prima, cum a devenit „raţionalistul ateu”, care nu simţea „adierea consolatoare a unor termeni precum spirit, Dumnezeu, mântuire, suflet”, un adept al lui Nae Ionescu. A doua, după ce Noica îşi „îmblânzeşte trufia intelectuală”, când descoperă „apologia vieţii trăite în spirit creştin”, iar apoi a treia etapă, aceea din epoca ostracizării comuniste, când Noica utilizează dialectica pe post de „panaceu speculativ” şi cum, în a patra etapă, aceea a recuperării tematicii naţionale, climatul ceauşist scoate ce a fost mai bun din influenţa legionară asupra filosofului.
Dar toate acestea fără ajunge la explicaţia profundă a modului cum a ajuns tânărul „raţional” Noica să adere la această ideologie iraţională. Nu dintr-o rătăcire mistică, ci dintr-o repulsie – pe care nu şi-a pierdut-o nici mai târziu – faţă de degenerescenţa Occidentului. Inaderenţa la o „Europă a untului” pe care o blama Noica, dintr-un exces de spenglerianism, era principala motivaţie, pe care Lavric o exclude din lectura sa.Acest gen de lectură prin excludere se vede, de exemplu, atunci când Lavric identifică „defectele” fenomenului legionar: fundamentalismul religios, fanatismul şi totalitarismul. Pentru Lavric fundamentalist înseamnă a fi „în stare să mori pentru a-ţi atinge scopul” - numai că, o definiţie largă a fundamentalismul politic de dreapta ar fi trebuit să arate că acesta era în stare să îi ucidă pe alţii pentru atingerea propriilor obiective. Lavric identifică mai multe „idei-cadru”, care îl apropie pe Noica de ideologia epocii. Dar există alte idei, la care Noica nu a renunţat niciodată (anti-democraţia, anti-liberalismul, etno-centrismul, „omul-nou”, cu toată mitologia sa legionaro-ceauşistă) şi pe care autorul nu le aprofundează.În schimb lui Lavric îi reuşeşte de multe ori reconstituirea contextului, aşa cum se întâmplă cu descrierea momentului înfiinţării societăţii Criterion, sau cu reconstituirea atmosferei generalizate de efuziune şi stimul intelectual, unde apar „Cuibul de la Paris” (compus printre alţii din Neagu Djuvara şi Emil Cioran) sau Nae Ionescu ori Mircea Vulcănescu. În fundalul cărţii se produc evenimentele transformării legionarismului dintr-un episod de frondă studenţească într-o mişcare de masă, a morfării unui asasin într-o figură mesianică. Vedem cum sute de copii sunt botezaţi „Corneliu”, asistăm la formarea frăţiilor de cruce, la dezvoltarea cuiburilor şi toată tragedia asasinatelor comandate de Carol al II-lea şi, ulterior, de liderii legionari. Numai că alte episoade, cum este descrirea Bucureştilor ca un oraş plurimorf, marcat de „duhul unei emulaţii înviorătoare”, în care „freamătul monden plutea în aer”, unde exista încă „respectul pentru marile familii româneşti”, nu sunt decât reproduceri ale unor vederi de epocă. Multe descrieri sunt emoţional-sentimentale (cum este întâlnirea de taină dintre Nae Ionescu „ochii de drac” şi Zelea-Codreanu „ascetul”), sau afirmaţii de genul: „Raţionalizarea este de la Diavol, spiritualizarea e de la Dumnezeu”. Şi unele constatări biografice sunt cel puţin ridicole, de exemplu cea despre Constantin Noica şi femei frizând sexismul cel mai desuet: „Noica nu era un crai, nu era un bărbat care să facă furori printre femei. Preţuia femeile, dar se putea descurca şi fără ele” (p. 71).
Defectele se agravează atunci când autorul intră în explicaţii cu reverberaţii istorice. Aşa este atunci când găseşte justificarea anti-semitismului endemic din România postbelică. Acestea, deşi pline de forţă narativă, nu sunt decât reluarea unor locuri comune ale ideologiei fascisto-naziste: evreii deveniseră o pătură dominantă economic şi social şi erau „redutabili în materie de concurenţă socială” pentru că erau o „castă socială de potentaţi economico-financiar”. Explicând apariţia Mişcării Legionare numai pe fondul conflictului cu evreimea şi bolşevismul, reducţionismul lui Lavric ajunge la constatări şocante, de genul aceleia care leagă protocolol secret ce prevedea dreptul de naturalizare al evreilor, de apariţia mişcării legionare (p. 57).Tocmai pentru că doreşte cu orice preţ să fie „epic”, vocile narative sunt într-o confuze totală în textul lui Lavric. Autorul vorbeşte (cu schimbul şi cu dezinvoltură) pe vocea tinerilor legionari şi apoi discută despre membrii Mişcării ca despre „băieţii aceia”. Sau, atunci când comentează „reacţia” lui Noica faţă de problematica „organismului naţional”, nu face explicită distincţia dintre comentariul de autor şi concepţiile filosofului însuşi. Neclaritatea aceasta este deranjată mai ales atunci când hermeneutica devine retorică şi când întrebările analitice se transformă în subterfugii panegirice. Aşa este chiar titlul unui capitol, „Condeiul legionarului”, unde „condei” este un eufemism pentru instrumentul propagandistic pus în mişcare de Noica pentru legionarism.
De fapt cea mai bună parte a cărţii este aceea în care Lavric analizează articolele publicate de Noica în presa vremii, pe teme diverse (despre „femeia legionară”, despre sacrificiul ca ideal social, despre substuirea justiţiei cu mistica etc.). Analiza de conţinut asupra articolelor din Adsum, revistă scoasă integral de Noica, sau din Buna Vestire, nu sunt doar „câteva articole în favoarea legionarilor”, după cum le descrie filosoful în „Autobiografia” sa din 1965. Textele lui Noica erau instrumente ideologice, dacă nu chiar provocări propagandistice (aşa este atacul împotriva lui Iorga, care e aproape de instigarea la asasinat). Xenofobia este explicită la Noica-gazetarul („Românul are o indispoziţie atavică faţă de străinul care îi mănâncă pâinea”), iar argumentele sale sunt uneori ideologie pură. „Legiunea (scria Noica) va trebui să facă binele cu sila; cu poliţia”. Însănătoşirea cu forţa a românilor, militantismul pentru formarea unui „român pur”, sau cultul „Conducătorului” mesianic, puse în contextul în care convertirea publică a lui Noica nu s-a făcut în perioada Codreanu, ci în momentul instaurării statului naţional-legionar, face din scrierile filosofului texte cu rol politic şi social. Legionarismul lui Noica (aşa cum reiese din articolul „... Şi viaţă fără de moarte”) este unul pur ideologic, iar Gala Galaction (citat de Lavric) spune explicit că se aştepta să pătrundă „intimităţile ideologiei” legionare prin intermediul lecturii textelor lui Constantin Noica.Una dintre cele mai impresionante referinţe din volumul lui Lavric este scrisoarea lui Petru Comarnescu, trimisă ca reacţie la decizia filosofului de a adera la Mişcarea Legionară, care suprinde, oarecum profetic, consecinţele gestului acestuia: „... suferi în gol, Dinule. Abandonezi cultul înţelepciunii... ţi-o spun sincer: eşti idolatru... care nimicniceşte definitiv pe creştinul, filosoful şi humanistul din tine” (p. 161)”.
Tocmai pentru că „episodul legionar” al generaţiei lui Noica este unul dintre cele mai stranii ale istoriei recente, cartea lui Lavric, dincolo de inabilităţile contextuale, trebuie şi merită citită de către orice nostalgic al epocii de aur a României ante-belice. Ea este importantă pentru rediscutarea obiectivă a rolului jucat de intelectualii autohtoni la instaurarea unora dintre cele mai cumplite forme de totalitarism şi violenţă socială, pentru înţelegerea mecanismelor care au guvernat ultimul secol de istorie politică la noi.