vineri, 4 martie 2022

Citiți literatură ucraineană


E important să punem steagul Ucrainei pe paginile noastre de socializare, dar poate că ar fi bine și să facem accesibile și cunoscute textele scriitorilor ucraineni, pe care cultura română i-a ignorat pe nedrept. În ceea ce mă privește, cred că cea mai bună formă de solidaritate cu poporul Ucrainei este să citim literatura ucraineană. Deși în vremea imperiului țarist literatura de limbă ucraineană a fost interzisă, țarul Alexandru al II-lea a dat chiar un ucaz secret în mai 1876 astfel că niciun document în ucraineană nu mai putea fi tipărit sau distribuit, iar în epoca stalinistă sute de scriitori ucraineni au fost puși la index, deportați și chiar uciși, literatura ucraineană este extrem de bogată. 
Vă recomand zece scriitori de origine ucraineană (5 clasici, 5 contemporani).

5 autori clasici
1. Probabil că nu știați, dar limba ucraineană ca limbă literară s-a născut în 1798, când  poetul Ivan Kotliarevski a adaptat Eneida în context local, iar eroul troienilor devine un tânăr cazac zaporojean. Scrise în stil parodic și uneori burlesc, aceste poeme vor marca nașterea literaturii ucrainene și vor influența modul de a gândi al acestei literaturi remarcabile.
2. Marele poet clasic al ucrainenilor rămâne Taras Şevcenko, care a fost iobag în satul Kirilovka de lângă Kiev și a fost eliberat din sclavie în urma vânzării unui tablou la loterie, realizat de către Karl Briulov, care l-a și răscumpărat. În 1840, după eliberare, el debutează cu poemele intitulate „Kobzar”, ceea ce va face ca Șevcenko să fie numit uneori și „Taras Kobzar”, pentru că poeziile sale au ceva din muzica populară interpretată de cobzari, și scrie ca un romantic întârziat, cu tonuri de romanțe. În 1847 a fost arestat pentru poeziile sale care promovau independența Ucrainei și timp de un deceniu a fost exilat și i s-a interzis să scrie. Poemul epic intitulat Haidamacii (Haidamaky 1841), în care idealizează mișcarea revoluționară, dar și alte poezii despre istoria cazacilor autonomi îi vor oferi lui Șevcenko rolul de mare poet al unei națiuni în formare.
3. Deși scrie în rusește, poate cel mai important scriitor clasic născut în Ucraina rămâne Nikolai Gogol. Scriitorul s-a născut cu numele ucrainean de Mikola și a debutat cu „Seri într-un cătun de pe lângă Dikanka” și apoi cu celebra poveste a lui Taras Bulba din volumul „Mirgorod”. Ele sunt amplasate în lumea satului ucrainean și de altfel Gogol a colecționat mii de povești din folclorul Ucrainei. Scrisul lui Gogol e reprezentativ pentru spiritul Ucrainei.
4. Mihailo Koțiubinski a fost și el promotor al conștiinței naționale, aflat sub supravegherea serviciilor secrete ale regimului țarist. Cea mai cunoscută operă a sa, transformată într-un film omonim de către Sergei Paradjanov în 1964, Umbrele strămoșilor uitați. Cartea, ca și filmul, ne introduce în lumea huțulilor, o comunitate din munții Carpați în care au loc tot felul de confruntări specifice grupurilor izolate. Într-un amestec de violență și brutalitate, povestea lui Koțiubinski ne oferă accesul la un univers în care coexistă ritualurile păgâne și credințele străvechi.

5. Maik (Mykhailo) Yohansen sau Mike Johansen este un poet, prozator și dramaturg împușcat de regimul stalinist în timpul proceselor împotriva grupărilor „burghez-nationaliste și teroriste” ucrainene. Prozele sale avangardiste sunt printre cele mai stranii texte experimentale, dintre acestea se remarcă „Călătoriile doctorului Leonardo prin Elveția și Ucraina Liberă”.

5 autori contemporani
1. Poate cea mai cunoscută autoare contemporană născută în Ucraina e Svetlana Alexievici, născută în Ucraina și stabilită în Belarus, laureată a premiului Nobel. Deși este și ea scriitoare de limbă rusă, povestirile sale sunt amplasate adeseori în Ucraina, cea mai cunoscută fiind „Cernobîlskaia molitva”, tradusă impropriu cu „Dezastrul de la Cernobîl”.
2. Andrei Kurkov e un alt scriitor ucrainean care scrie în limba rusă. Preferatul meu este „Moartea și pinguinul” (tradus aiurea cu Moartea pinguinului), un text burlesc și suprarealist, de un umor straniu care folosește ironia ca pe o critică socială și politică. Un alt roman al lui Kurkov, „Albinele gri”, apărut în 2018 este amplasat chiar în timpul conflictelor din zona Donbas, unde un apicultor rătăcește printre ruinele unei țări scindate.
3. Iuri Andruhovici (împreună cu colegii săi  Oleksandr Irvanets și Viktor Neborak, fondatorii mișcării “Bu-Ba-Bu”) scrie într-o manieră neconvențională, în cea mai bună tradiție a umoriștilor ucraineni. Grupul, înființat în anii 80, utiliza burlescul (burlesk), farsa tradițională (balahan) și bufoneria (bufonada) pentru a satiriza și a caricaturiza societatea contemporană. Colecția sa de poeme, intitulată Pisni dlia mertvoho pivnia (Cântece pentru un cocoș mort, 2004), transformată în muzică de trupa de rock omonimă este extrem de cunoscută, iar romanul său Perverziia (Perversiune, 1996) se numără printre cele mai traduse opere ale literaturii ucrainene de azi.
4. Oksana Zabujko, care a predat literatură la Harvard, a debutat cu o carte provocatoare, scrisă la persoana întâi, intitulată „Muncă de teren în sexul ucrainean”, urmată de „Muzeul secretelor abandonate”, tradus în mai multe limbi internaționale. Azi ea se numără printre cei mai importanți scriitori și activiști din Ucraina și ar merita o versiune românească.
5. Un alt scriitor remarcabil, cvasi-necunoscut la noi este Taras Prokhasko, al cărui roman intitulat „Ne-simplu” (NeprOsti), scris în stilul realismului magic, este printre cele mai traduse texte din literatura ucraineană. Acest text, împreună cu eseurile și cărțile sale pentru copii, ar merita traduse și la noi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire