luni, 7 martie 2022

Femeile pot pune capăt putinismului

Dacă femeile au fost în stare să doboare monarhia franceză, dacă au dat jos imperiul țarist, tot femeile pot să pună capăt și putinismului. Dacă azi sărbătorim femeile o facem pentru că pe 8 martie femeile au declanșat Revoluția Rusă din 1917. Lenin era încă la Zürich când mii de femei conduse de Alexandra Kollontai s-au adunat în centrul Petrogradului (Sankt Petersburg) și au protestat împotriva războiului cerând „Pâine și pace”. A doua zi muncitorii au făcut grevă și 150.000 au ieșit pe străzi strigând „Jos Țarul”. Patru zile mai târziu Țarul a abdicat și Guvernul provizoriu le-a acordat femeilor din Rusia dreptul de vot. Așadar 8 martie nu e o sărbătoare „domestică”, în varianta „Ziua mamei”, ci o comemorare a puterii femeilor. Femeile au azi dreptul de a vota și de a ocupa funcții publice, au drept de muncă și educație, dar au o forță politică pe care nu trebuie să le-o ofere nimeni. Femeile au fost mai curajoase decât bărbații, mergând către soldați și cerându-le să întoarcă armele. Martorii oculari consemnează cazuri când cazacii au atacat polițiștii violenți, iar regimentul Pavlovski, care trebuia să asigure ordinea, s-a solidarizat cu demonstranții.

Nu era prima oară când femeile au declanșat o revoluție. În octombrie 1789, în urma „Marșului femeilor” asupra palatului Versailles, când aproximativ 7.000 de femei au strigat „Pâine! Pâine!”, monarhia franceză s-a prăbușit. În câteva zile Ludovic al XVI-lea Marie-Antoinette și-au pierdut capetele și coroanele.
În 1871 pariziencele s-au mobilizat și au ieșit iarăși pe străzi,  cu aceeași vigoare militantă, în timpul Comunei din Paris. „Comunardele” s-au revoltat tot în martie când au stat în fața trupelor adunate în Montmartre, întrebându-i pe soldați dacă au de gând să tragă în mamele și surorile lor. În timpul „săptămânii însângerate” (
semaine sanglante) mii de femei au luptat pe baricade, celebră fiind baricada de pe Place Blanche, conduse de celebra Louise Michel.

Astfel că încă din 1911 au avut loc evenimente speciale dedicate femeilor, cele mai multe în luna martie, în amintirea rolului femeilor în timpul acestor revoluții. În Imperiul austro-ungar se sărbătorea data de 18 martie, ziua când a început Comuna din Paris.
Imaginea femeii cochete și docile nu este aceeași cu imaginea femeilor care au făcut posibilă „Ziua internațională a drepturilor femeii”. 8 martie a devenit Ziua internațională a drepturilor femeilor abia începând cu 1975, când la Națiunile Unite s-a votat această ca zi comemorativă, dar această zi nu înseamnă numai flori și cutii de ciocolată elvețiană, ci mai ales, așa cum cereau femeile care au declanșat revoluția în Rusia țaristă: „Pace și Pâine”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire