duminică, 6 martie 2022

Machiștii, futboliștii și feminismul

Un futbolist autohton a șocat recent printr-o declarație buimăcitoare, spunând că românii ar trebui să învețe de la ceceni atitudinea față de femei. Admirând faptul că în Cecenia „poţi să omori femeile oricând!” și convins că cecenii „păstrează nişte tradiţii” cu care era și el de acord, lovitorul de bășică bour cu copita de plastic a mai adăugat și că aceasta era „viziunea” sa despre viață. 
Problema este că, așa cum demonstrează un studiu recent dat publicității de către compania Ipsos (https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2022-03/International%20Women%27s%20Day%202022_0.pdf), care efectuează cercetări de piață globale și care a realizat un sondaj în 30 de țări, intervievând peste 20.000 de oameni, futbolistul nostru nu e singurul cu capul plin de sexism. 
Realitatea tristă este aceea că, la nivel global, 26% dintre cei intervievați sunt convinși că feminismul face rău, iar 29% cred că masculinitatea este amenințată și că bărbații sunt în pericol din cauza expansiunii feminismului. 18% dintre semenii noștri nici măcar nu cred că există inegalitate de gen, iar unul din 10 bărbați e convins că limbajul sexist este acceptabil și mulți (15%) afirmă că de fapt victimele abuzurilor și chiar ale violurile sunt vinovate parțial de ceea ceea ce li se întâmplă, în condițiile în care 45% dintre femeile din lume recunosc că au fost expuse abuzului și sexismului online.
Cei mai îngrijorați de impactul negativ al feminismului sunt polonezii (38%) și chinezii (28%), iar bărbații din țări precum Arabia Saudită consideră că nu există discriminare de gen (35%). 
E îngrijorător că și noi suntem în topurile internaționale ale sexismului. Aproape un sfert dintre români cred că masculinitatea tradițională este în pericol (24%), iar 22% dintre bărbații români cred că feminismul este nociv (dar și 12% dintre femei!). Suntem pe primul loc (împreună cu Malaezia) în topul celor care cred că femeile sunt obligate să facă sex cu partenerii lor (21%) chiar și când nu vor. Mai șocant este că această convingere este împărtășită mai ales de femeile din România (28%). 
În România chiar și femeile sunt misogine!
În plus 17% dintre români cred că femeile violate exagerează și 20% cred că e normal să trimiți altora mesaje despre felul cum arată, 9% sunt de acord cu mesajele homofobe și misogine, 8% rasiste, iar 6% chiar susțin că limbajul violent este acceptabil și tot atâția sunt de acord să trimită imagini sexuale nesolicitate. 51% dintre români cred că, dacă femeile sunt expuse unor asemenea comportamente, cel mai bine ar fi să le ignore, iar 43% cred că femeile victime ale abuzurilor online doar „exagerează”. 
Nu trebuie să ne mirăm că drepturile femeilor sunt încălcate pretutindeni, că în unele țări europene, cum este Polonia, femeile nu mai au voie să avorteze și că nivelul feminicidului a atins cote îngrijorătoare (datele arată că sunt aproape 60 de mii de victime anual).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire