luni, 21 martie 2022

Istoria face întotdeauna pași înapoi

Adeseori întâmplările din prezent sunt cauzate de evenimente din trecut. Astăzi asistăm la un conflict dintre Vest și Est, care este doar o etapă dintr-o lungă confruntare, care a avut un prim apogeu la începutul secolului 17 când Kremlinul a devenit sediul unor conducători catolici polonezi sau susținuți de polonezi.
În 1605, falsul Dimitri, impostorul care se declarase fiul lui Ivan cel Groaznic, va trece la catolicism și se va proclama Țar al Rusiei, după moartea infamului Boris Godunov, fostul opricic al lui Ivan IV Vasilievici. Apoi, în februarie 1609, Sigismund III Vasa, urmașul lui Ștefan Báthory, rege al Uniunii polono-lituaniene, va cuceri Moscova și îl va instala ca țar pe fiul său minor, Vladislav I. Husarii lui Sigismund au zdrobit armatele rușilor aflați în superioritate numerică, detronându-l pe țarul Vasile Șuiski, numit și Banditul. 
Sigismund III Vasa era un catolic fanatic, așa că a încercat să îi convertească cu forța pe ruși. În timpul domniei lui a fost semnat primul acord de unire între o biserică ortodoxă, cea ruteană (sau ucraineană-belarusă) și Vatican, în 1596. Biserica ortodoxă din Polonia l-a recunoscut pe Papă ca șef și a acceptat Uniunea pe baza prevederilor conciliului de la Florența, din 1439. Papa a fost de acord cu păstrarea ritului oriental și a acordat autonomie mitropoliei Kievului. 
Dar, pentru că boierii ruși nu au vrut să se convertească la catolicism ei l-au alungat pe fiul lui Sigismund după numai 2 ani de domnie și l-au instalat pe primul țar din dinastia Romanovilor, care făcea parte din familia patriarhului Moscovei, Fiodor. Sigismund a încercat să țină tronul pentru el, dar era prea târziu. Începea epoca modernă a Rusiei sub semnul ortodoxiei. 
După aproape 200 de ani, în 1772, trupele Ecaterinei cea Mare va zdrobi Uniunea polono-lituaniană, care va fi împărțită între Rusia, Prusia și Austria, cea mai mare parte din teritoriile sale fiind preluate de către marea Țarină, care va fonda orașe despre care auzim astăzi precum Odesa, Herson, Mîkolaiv sau Sevastopol. După ce va înfrânge revolta cazacilor ucraineni conduși de Iemilian Pugaciov, Țarina va zdrobi trupele lui Tadeusz Kościuszko, la rândul său acesta se va refugia în Statele Unite și va supraveghea construirea academiei de la West Point. 
De aceea trecutul continuă să bântuie prezentul, iar pentru a expia stafiile prezentului trebuie să recurgem la antidotul istoriei. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire