vineri, 11 martie 2022

Putin, corăbierul complotismului bezmetic


Platon, în cartea a șasea din
Republica descria o corabie condusă de un cârmaci care nu vede și este surd, ajutat de un echipaj de zărghiți care se ceartă la cârmă și care, în timp ce navighează, beau și se bat între ei. Mai mult, pe singurul dintre ei care știe să navigheze îl otrăvesc cu mătrăgună, alegând să fie conduși de cel mai prost dintre ei. Tema corăbiei nebunilor a rămas una dintre cele mai sugestive pentru istoria politică a societăților umane, fiind reluată de mulți autori și artiști, printre care și Hieronymus Bosch care a realizat un celebru tablou pe baza cărții unui umanist elvețian, pe nume Sebastian Brant, și intitulată Stultifera Navis.
Rusia putinistă pare azi o corabie a smintiților, condusă de idei dintre cele mai zălude. Ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, unul dintre susținătorii campaniei lui Putin în Ucraina azi, a declarat în mai 2011 că intenționează să folosească ADN-ul unor războinici sciți, descoperiți în permafrostul din sudul Siberiei, pentru a crea soldați de elită. Nu știm dacă scheletele din Tuva vor deveni vreodată personaje din Clone Wars, dar acțiunile militare din câmpia Donului au produs deja mii de schelete.
Vedem cum oficialii ruși enunță tot mai multe teorii aberante, printre acestea cea mai recentă fiind aceea că SUA au antrenat păsări care să răspândească agenți patogeni, că există o armă bacteriologică creată în laboratoarele secrete ucrainene. Desigur, nu există dovezi, după cum afirma pe 10 martie generalul-major Igor Konașenkov, americanii au distrus informațiile cu privire la aceste cercetări performante și țăcănite. 
După cum demonstrează Ilia Iablokov (în Fortress Russia: Conspiracy Theories in the Post-Soviet World) teoriile conspirației au o istorie lungă în Rusia și ele continuă să influențeze gândirea putinismului contemporan. Să nu uităm că celebrul text antisemit, numit „Protocoalele Sionului” a fost o creație pur rusească, fiind concoctate de fanaticul ortodox Sergei Nilus. Și azi ideea unei conspirații iudeo-masonice, perpetuată de-a lungul secolelor, inclusiv în timpul lui Stalin care presupunea că exista un complot al medicilor evrei, este parte integrantă a imaginarului politic rusesc.
Un studiu din 2018, comandat de televiziunea Vedomosti, arăta că 67% din populația Rusiei credea în existența unui guvern global din umbră. În Rusia d
ughinismul a fost unul dintre factorii majori ai construirii acestei culturi paranoice, controversatul filosof rus Aleksandr Dugin susținând, printre altele, că CIA-ul și Mossadul controlează neonazismul din Europa, acestea fiind conduse de evrei și homosexuali care urmăresc să distrugă creștinismul și Rusia. Desigur, pentru Dugin toată modernitatea și instituțiile moderne sunt expresii ale satanismului și ale degenerării occidentale, pe care numai Mama Rusie poate să le înlăture.
În 2019 consilierul economic al lui Putin, Sergei Glaziev, a lansat în ziarul „Zavtra” ideea că Zelensky făcea parte dintr-o conspirație evreiască menită să mute evreii din Israel în Ucraina. În acest context trebuie înțelese și afirmațiile lui Putin, care susținea că „acțiunea militară” avea ca scop „denazificarea Ucrainei”, idee creață susținută și de infatuatul ministru rus de externe, Serghei Lavrov, care l-a numit pe președintele ucrainean „nazist” și „neo-nazist”, deși acesta are origini evreiești.
De fapt, așa cum arată un document redactat de guvernul american (https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/08/Pillars-of-Russia%E2%80%99s-Disinformation-and-Propaganda-Ecosystem_08-04-20.pdf), Rusia de azi este dominată de un tip de complotism aberant. Printre autorii citați se numără și Piotr Iskenderov, cercetător la Institutul de Studii Slave al Academiei Ruse de Științe, care în 2015 a publicat un eseu despre cum conduc naziștii Alianța euro-atlantică, idei care reverberează azi în discursurile lui Putin (https://www.strategic-culture.org/news/2015/05/01/modern-nazism-driving-force-euro-atlantic-integration/)
La aceste idei bezmetice se alătură și ierarhii Bisericii Ortodoxe Ruse, însuși patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii susținând că există o conspirație mondială, că patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului era unealta acestei conspirații când a acceptat ieșirea patriarhiei Kievului de sub jurisdicția Moscovei, oferind autocefalia bisericii ucrainenilor în 2019. Așa se explică de ce, într-o predică din 8 martie 2022, chiar la începutul invaziei rusești și, în mod oribil la începutul Postului Mare, Kiril a susținut că paradele gay erau de vină pentru ceea se întâmpla la Kiev și că Rusia se afla într-un război „metafizic” cu forțele răului. Patriarhul rus nu numai că nu a condamnat războiul care avea loc în timpul celui mai important post ortodox, dar a afirmat și că Rusia apăra „valorile creștine” care stăteau la baza întregii civilizații occidentale. Desigur, nici alți ierarhi nu sunt mai puțin dughiți la minte, recent arhiepiscopul Evstratii Zoria, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a afirmat că Putin este însuși Anti-Cristul.
Mijloacele de informare rusești, de la Russia Today la site-ul geopolitica.ru, au promovat în mod constant articole conspiraționiste, de la ideea că Bill Gates a creat Covid-19 pentru a implanta microcipuri întregii planete, la aceea că noul coronavirus ar fi o armă biologică îndreptată împotriva „rasei galbene”. Site-ul intitulat Katehon, la care contribuie și Dugin, este o platformă de promovare a unor gogomănii nocive, de la ideea că Papa Francisc este în slujba lui George Soros și a conspirației sioniste globale, la mai vechile bazaconii despre familia criminală sionistă luciferiană a lui Rothchild, care controlează lumea occidentală sau că Holocaustul a fost instigat de Rothschild ori că incendiul de la catedrala Notre Dame a fost parte dintr-un ritual satanic.
În această atmosferă s-a format putinismul și, așa cum a declarat pentru PBS Gleb Pavlovski, unul dintre foștii consilieri ai lui Putin, consultant la Kremlin între 1996 și 2011, acum refugiat în Occident, președintele Federației Ruse trăiește într-o atmosferă de suspiciune conspiraționistă, fiind convins inclusiv că Medvedev „îl lucrează” pe ascuns și că serviciile secrete americane au intervenit în ajutorul cecenilor (https://www.pbs.org/wgbh/frontline/interview/gleb-pavlovsky/).
Putin e înconjurat de astfel de bezmetici (din ucraineană, unde cuvântul înseamnă fără matcă), printre care se numără mulți membri ai FSB. Unul dintre aceștia a fost Boris Ratnikov, fost general-maior al serviciilor secrete ruse, care declara pentru „Rossiiskaia Gazeta” că divizia sa secretă paranormală i-a „citit” mintea lui Madeleine Albright în 1999 și că au descoperit „ura patologică față de slavi” și un plan diabolic de a fura resursele naturale ale Rusiei. Fostul spion sovietic Mihail Liubimov a lansat în 1995 o carte în care susținea că a existat așa-numita „operațiune Golgota” (operatsiia Golgofa), în care Iurii Andropov și Mihail Gorbaciov funcționau ca agenți ai CIA și ai Mossadului și voiau să distrugă URSS. Într-un interviu din februarie 2016, Leonid Reșetnikov, șeful Institutului Rus de Studii Strategice (RISS), finanțat direct de Kremlin, a susținut în „Argumentî i Faktî” că Statele Unite au încercat prima oară să distrugă Rusia în 1917, apoi au asmuțit Germania nazistă împotriva URSS și că în 1991 au subminat regimul lui Gorbaciov.
Aceasta este o temă foarte veche a conspiraționismului rusesc. Existența unui plan diabolic împotriva Rusiei, numit „Plan Dallesa” (planul Dulles), pus la cale de serviciile secrete prin care poporul rus era împins spre corupție și spre decădere morală și culturală, a apărut în anii 80. Ideea că directorul CIA, Allen Dulles, ar fi pus la cale un astfel de plan a fost inițial lansată în 1983 de către istoricul sovietic Nikolai Yakovlev, care în cartea din 1980 „Ținta CIA: Împotriva URSS”, tradusă în ziarul rus „Pravda” în 1983, a scos la iveală un presupus document secret american. Yakovlev, care fusese colaborator al KGB, descria o parte in „Directiva Consiliului de Securitate Națională NSC 20/1” prin care Statele Unite ale Americii urmăreau să reducă influența sovietică. Tema a fost preluată ulterior de către un scriitor ucrainean, comunist fervent după căderea URSS. În 1998 poetul Boris Olîinik a publicat „Kniazi timy: Dva goda v Kremle (Prințul Întunericului: Doi ani la Kremlin) unde avansa aceeași bazaconie. Evident, toți opozanții lui Putin, inclusiv Aleksei Navalnîi, sunt parte din acest plan diabolic care urma să-i transforme pe ruși într-un popor depravat, lipsit de artă și cultură. Mulți au preluat această teorie, de la mitropolitul Ioann al Sankt Petersburgului și al Ladogăi, până la regizorul Nikita Mihalkov, care devenit suporter fervent al putinismului. 
Din păcate conspiraționismul rusesc este perpetuat și de literatura de consum, romanele lui
Aleksandr Prokhanov, Viktor Pelevin sau neo-imperialismul distopic al lui Vladimir Sorokin ilustrează și stimulează acest imaginar complotist. O serie de cărți extrem de populare în Rusia prezintă povești fictive cu agenții FSB care se luptă cu americanii și cu evreii. Într-una dintre acestea are loc o conspirație iudeo-americană, ce pune la cale resuscitarea lui Țroțki și doar cu ajutorul rugăciunilor ortodocșilor planul malefic este oprit. Pelevin, înLampa lui Matusalem sau Lupta finală a Cheka împotriva Francmasonilor”, descrie conflictul dintre hipsterii lumbersexuali, reptiloizii feminaziști și agenții FSB.
Ceea ce se întâmplă azi în Ucraina este dovada sinistră a faptului că ideile tembele nasc monștri funebri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire