Sigur nu știați cine a făcut înconjurul lumii!
Ideile noastre despre trecut sunt adeseori greșite sau de-a dreptul false, înțelegerea istoriei fiind denaturată de informații distorsionate sau prost înțelese, care schimbă semnificațiile evenimentelor și rolul adevărat al personajelor.
O astfel de prejudecată, vehiculată de prea multe ori și cu mare ușurință, este aceea că portughezul Ferdinand Magellan a fost primul om care a circumnavigat globul pământesc.
Numai că adevărul este că Magellan nu a făcut înconjurul lumii, pentru că în realitate el a murit pe traseu, fiind ucis în Filipine de o săgeată otrăvită în timpul conflictelor cu războinicii lui Datu Lapu-Lapu, pe care „Căpitanul general” a vrut să îi boteze cu forța. Mai mult, deși Magellan se născuse în Portugalia, el era cetățean spaniol, fiind angajat de către regele Spaniei, care îi va acorda chiar și titlu nobiliar și bani ca să conducă expediția pornită în 1519. Pentru că marea majoritate a echipajului era compus din spanioli, nu portughezii au navigat în jurul lumii și nu Fernão de Magalhães a făcut înconjurul Pământului. Informația falsă a fost propagată de Antonio Pigafetta, asistentul venețian al lui Magellan, cel care a scris jurnalul oficial de călătorie ale expedișiei și care va publica o carte intitulată „Relazione del primo viaggio intorno al mondo” (Povestea primei călătorii în jurul lumii). Cartea lui Pigafetta este plină de laude la adresa lui Magellan și, probabil datorită unor resentimente personale, nu conține nicio informație despre ceilalți navigatori.
Ceea ce sigur nu știați este că evenimentele au fost cercetate de către un transilvănean, secretarul lui Carlos I (Carol Quintul), împăratul Sfântului Roman, pe nume Maximilianus Transylvanus. Acesta era prieten cu Nicolaus Olahus și e posibil să se fi născut la Sibiu, pentru că a purtat și numele latinizat „Sybenberger”. El a discutat cu toți participanții la expediție rămași în viață și a scris Maximiliani Transyluani Caesaris a secretis epistola, de admirabili & novissima hispanoru in orientem navigatione, que auriae, & nulli prius accessae regiones sunt, cum ipsis etia moluccis insulis (pe scurt De Moluccis insulis).
Cartea sibianului secretar al lui Carol Quintul descria faptul că cel care a condus expediția pe ultima etapă și căpitanul navei care a ajuns în Spania a fost navigatorul basc Juan Sebastián Elcano. El va ajunge în Spania, pe 6 septembrie 1522, împreună cu 17 europeni și 3 băștinași au ajuns cu nava Victoria în portul Sanlúcar din Andaluzia. Elcano a fost primit de regele Carlos I care i-a recunoscut meritele, oferindu-i dreptul de a pune pe blazonul familiei formula: Primus circumdedisti me (Primul care m-a înconjurat!). În 1525 Elcano a pornit iarăși pe traseul lui Magellan, dar a murit pe drum.
Dar și mai relevant este faptul ignorat de mai toți contemporanii lui Magellan acela că adevăratul prim circumnavigator nu a fost nici Elcano, nici Magalhães, ci sclavul lui Megallan, numit Enrique în portugheză. Acesta a fost adus din Spania pentru că înțelegea limba indigenilor din Filipine și se născuse acolo. În mod practic Enrique a fost primul om care a înconjurat globul terestru, nu Magellan sau Elcano. Numit uneori Enrique de Malacca sau „Henric cel negru” e posibil să fi avut numele de Zamata, acest localnic din Sumatra a fost luat în sclavie de către Magellan pe când avea doar 14 ani, probabil în timppul asediului de la Malacca din 1511. El este considerat un erou în Malaezia, fiind cunoscut cu numele de „Panglima Awang”, după romanul omonim publicat de Harun Aminurrashid în 1957. Henric cel Negru a sărit peste bord după ce stăpânul său portughez a fost ucis și a dispărut înapoi în ținuturile de unde fusese răpit în urmă cu un deceniu, în mod real el fiind cel care a navigat dintr-o parte în alta a globului pământesc.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire