joi, 22 septembrie 2022

Ziariștii, zănaticii și lunaticii

Adeseori prejudecățile noastre devin formule uzuale, pe care apoi le acceptăm ca și când ar fi adevăruri și pe care diverși pseudo-specialiști le perpetuează. Un astfel de exemplu este expresia „partea întunecată” a Lunii. Deși există zeci de romane (și chiar jocuri video) despre „partea întunecată” a Lunii și chiar dacă Pink Floyd au scos un album remarcabil intitulat The Dark Side of the Moon, satelitul natural al Pământului nu are o parte „luminată” și una „întunecată”.
Luna doar pare să fie întunecată pe o parte pentru că, de pe Pământ, vedem doar o față a acestui obiect cosmic. Însă, doar pentru că noi nu o vedem, nu înseamnă că cealaltă parte stă în întuneric și nici că acolo au loc activități secrete, cum vedem în filme ca Iron Sky (2012), unde naziștii au creat baze secrete încă din 1945! Așa-numita „parte întunecată” este iluminată tot timpul, pentru  că razele Soarelui nu sunt împiedicate de nimic. 
Există dovezi științifice în acest sens, primele imagini ale părții îndepărtate a Lunii au fost înregistrate încă din 1959 de către nava Luna 3 lansată de URSS, care demonstrează că Luna este total iluminată de Soare. Dimpotrivă, realitatea este că această parte e chiar mai deschisă la culoare decât partea pe care o putem vedea. În mod real partea dinspre Pământ este cu adevărat „parte întunecată”.
Cu toate acestea mitul conform căruia ar exista o parte a Lunii care stă în beznă s-a perpetuat. Ca în multe alte situații, această idee falsă este rezultatul percepției imperfecte. Pentru că Luna este prinsă într-o orbită fixă cu Pământul, pe măsură ce satelitul nostru orbitează el se și rotește, astfel încât vedem o singură parte. Cealaltă parte, căreia îi spunem partea întunecată, este doar partea îndepărtată de noi, pe care nu o putem observa din punctul în care ne aflăm.
Așadar misiunea spațială chineză nu a aselenizat într-o parte „secretă” a Lunii, ci doar într-o zonă care nu este vizibilă cu ochiul liber. Așa cum se vede din imaginea realizată de misiunea sovietică Luna 3, Luna nu e întunecată, doar mintea noastră este adeseori umbrită de prostie. Însă descoperirea cu adevărat importantă a fost anunțată recent de către agenția spațială din China. Identificarea unui nou tip de mineral selenar, denumit Changesite-(Y), după numele zeița Lunii care este Chang’e în mitologia chineză, ar putea să schimbe întreaga istorie a omenirii. Acest nou tip de mineral fosfatic descoperit pe Lună este bogat în Heliu 3, ceea ce oferă îi oferă un potențial imens în procesele de fuziune nucleară (aici mai multe https://thehill.com/opinion/technology/3647216-china-has-returned-helium-3-from-the-moon-opening-door-to-future-technology/).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire